top of page

עוד הרחבה על בצקות בהריון במיוחד בשבילכן

עודכן: 25 במרץ 2022

לא פעם במהלך טיפול בקליניקה המטופלת שואלת אותי שאלות שונות בנוגע לסימפטומים שונים שהיא חווה, או שמפחדת שיש לה.

אחת השאלות האחרונות היתה למה יש בצקת בהיריון?

מיד אני חושבת ומסבירה את ההיבט הפיזיולוגי שמתרחש בגוף האישה ההרה, ובהמשך מסבירה איך ניתן לזהות את התופעה, ומה ניתן לעשות אם היא מופיעה, וכמובן מתי היא דורשת בירור רפואי.

אז במאמר הבא אסביר לכן את כל מה שצריך לדעת על בצקות בהריון.


מוכנות?

אנו כבר יודעות שבמהלך ההיריון נפח הדם עולה ב 50%, תוספת של כליטר וחצי דם לגופך, העלייה הזו בעצם מאפשרת לגופך לספק את הצרכים של העובר והשליה וגם כמובן הצרכים של האיברים שלך.

בעקבות עלייה בנפח הדם הכליות שלך עובדות בעוצמה רבה יותר על מנת לסנן את כמות הדם, כעת זורם דרכן יותר דם לסינון ופינוי פסולת שלך ושל העובר.

העומס המטבולי הזה במיוחד בחודשים מתקדמים של ההיריון, שבהם מצד אחד נפח הדם גדל ומצד שני התנועה פוחתת שניהם יחד עלולים להביא למצב של בצקות ברגליים, בעיקר בסוף יום ובעיקר במזג אוויר חם.

אחד האלמנטים הנוספים שקיימים בחודשים מתקדמים של ההיריון היא שהרחם גדל ולוחץ גם על כלי הדם באזור האגן – לכן התנוחה הנכונה, והתנועתיות המיטיבה תסייע לך למנוע התפתחות והחמרה של בצקת, חשוב לנוע ולהימנע מישיבה ממושכת, או לקום לפחות אחת לשעה לטיול של כ 10 דקות ולהניע את האגן ולהזרים את הדם.

אז בצקת ברגליים שמופיעה בעיקר עקב עמידה ממושכת, גיל ההיריון או מזג אוויר חם ניתנת להרגעה ומניעה באופן עצמאי – הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא להרבות בשתייה. כן כן, דווקא להרבות בשתייה, כדי שהכליות יעלו הילוך ויפנו את עודף הנוזלים שנוצר בגוף. נשים רבות מדווחות שדווקא בזמן שיש בצקת הן שתו פחות בימים האחרונים מימים רגילים.

דבר נוסף מומלץ לשכב ולהרים רגליים למעלה על מנת להזרים את הדם לכיוון הלב ולשלב תנועתיות מכף הרגל לכיוון הברך באמצעות שמן או קרם, ההנעה הזו מזרימה את הדם ואת הנוזלים לפינוי פנימי, אחרי עיסוי שכזה רוב הסיכויים שתרגישי שיפור משמעותי.

חשוב גם לשמור על תזונה למי שסובלת לעיתים קרובות מבצקות או יודעת שיש לה נטייה לפני הריונות קודמים, חשוב להקפיד על צריכה מתונה של מלח במזון או מזון כבוש, למשל זיתים, מלפפונים וירקות כבושים ומוחמצים, וכמובן חטיפים עתירים במלח וכל מזון מעובד אחר שאחוז המלח בו רב.

המלח בתזונה צובר את הנוזלים ומגביר את תופעת הבצקת.

יחד עם צמצום צריכה המלח ניתן לתגבר את התזונה במזונות משתנים כמו פטרוזיליה, ושאר העלים הירוקים כמו סלרי, כוסברה וכו' – אין דאגה מלאכול פטרוזיליה בסלטים וכאלה, ההמלצה היא לא לצרוך פטרוזיליה בכמויות גדולות כמו צרור שלם בשייק ירוקים, אבל סלט עם חופן יפה של עלי פטרוזיליה יכולה לעזור לך.

ניתן לשלב גם שימוש בצמחי מרפא שונים, צמח המרפא הקלאסי האו סרפד – אשר בטוח לשימוש בהיריון, ואך מומלץ לשתות אותו בשליש האחרון על מנת לחזק את הגוף, לשפר מאגרי ברזל, ואף לשפר את תנובת חלב האם לקראת הלידה ובתקופת ההנקה.

ישנן צמחים נוספים שאותן ניתן לצרוך בהמלצת נטורופת, צמחים כמו שבטבט, או זקן תירס - מומלץ לפני כן לנסות את השיטות המומלצות מעלה ובהתאם לצורך להשתמש בצמחים אחרים או להכין פורמולה ממוקדת עבורך.


בצקות ברגליים בעיקר בחודשים מתקדמים של ההיריון ולקראת הלידה מתרחשות יותר ובד"כ אינן סימן לדאגה, מתי כן חשוב ללכת לבירור רפואי ? במידה ויש בצקת חדשה שאינה במקום שגרתי, למשל בצקת בפנים. בשילוב עם כאב ראש כדאי להיבדק שכן הסימפטומים האלו יכולים להצביע על קדם רעלת היריון או רעלת היריון. כמובן שיש נתונים נוספים שיש לבדוק כמו חלבון בשתן ומדידת לחץ דם על מנת לאבחן זאת, אבל בכל בצקת חדשה שאינה ברגליים או בכפות הידיים או שאינה מראה שיפור לאחר מנוחה ועיסוי חשוב לגשת לבירור רפואי. הטיפול הרפואי שמוצע מותאם לגיל ההיריון ולכל המדדים שנמדדו, ייתכן מאוד ולאחר מנוחה המדדים יתאזנו ויחד עם טיפול תרופתי תוכלי להמשיך את ההיריון בנחת עם דגשים נוספים המותאמים לך ע"י רופא/ת נשים.


איך אני יכולה לעזור לך בקליניקה?

לפני הכל התבוננות על הבצקת, מגע בה, מציאת המקומות וקבלת החלטה איך לטפל.

הטיפול יכלול לפני הכל מגע ועיסוי עם תערובת שמנים שמיועדים להפחתת בצקות, שיפור זרימת הדם, יחד עם תנועות העיסוי ועבודה רפלקסולוגית על מערכת השתן ובכלל פינוי בצורה בטוחה, ניתן יהיה לראות ולהרגיש בהקלה כבר בעת הטיפול.

בהמשך אעניק לך הנחיות תזונתיות שמותאמות לך באופן אישי. בנוסף אציע לך שימוש בחליטות של צמחי מרפא שכמובן בטוחים לשימוש של נשים בהיריון ומותאמים לטיפול בבצקות בהיריון, וכמובן אציע לך ואדגים לך את כל התנועתיות החשובה שיכולה לסייע לך לטפל ובהמשך למנוע את הופעת הבצקת בהריון.


מאחלת לך המשך היריון עגול ומעצים

אפרת אדר

נטורופתית, מטפלת במגע, דולה והכנה ללידה

ליווי הוליסטי לנשים




פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page